Aracın Pert Olması Durumunda Yapılması Gerekenler
Kaskosu bulunmakta olan araçların çeşitli hasarlar ile beraber pert olması durumunda, oldukça karmaşa yaşanmaktadır. Pert durumu ise, aracın yüzde yetmiş oranında ya da daha fazla hasar oluşması ile beraber onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması ile beraber tanımlanabilir. Araç perti ile beraber çeşitli olayların uygulanması, sigortadan faydalanmak için oldukça önemli bir durumdur.
Aracınız Pert Olursa Ne Yapılmalıdır?
Pert durumu araçlar için, kasko poliçesi, trafik kazası raporları, araç hasar fotoğrafı, alkol tespiti, sürücü ehliyet fotokopisi ve primlerin ödenmesine dair makbuzlar ile beraber sigortası olan şahısın, sigorta şirketine hasar bildirerek eksper talebinde bulunması gerekmektedir.Ancak buradaki asıl önemli durum ise, aracın pert olması sonrasında eksiksiz ve zamanında belgelerin hazır olması ile sağlanır. Araç pert işlemlerinin sıkıntı durumu oluşturmadan yürütülmesi adına beş gün içerisinde belgeler tam olarak hazır olması ve hasar, sigorta şirketine bildirilmelidir.
Hasar Durumunda Eksper Nasıl Çağırılır?
Hasar ile beraber görevlendirilmekte olan eksper, aracın parça ve onarım için masraf listesini rapor olarak diğer evraklar ile beraber sigorta şirketine iletir. Bu iletim ile beraber incelemeler yapılarak parça ve onarım masraf toplamlarının, kaza tarihinde sigorta rayiç için değerlere uygun olması durumunda araç tam hasarlı bir şekilde kabul görür. Pert olması ile beraber karşılıklı bir şekilde anlaşılma sağlanması ile beraber maksimum teminat limiti geçilmemesi şartı ile beraber sigorta rayiç bedeli sonuçlanır. Pert durumunda bedel, rayiç bedelden düşülmesi ardından, kalan kısım sigortalı olan kişiye ödenir ve hasar durumundaki araçta, sigorta şirketi tarafından alınır. Bu durumda pert durumunda olan aracın her türlü satış ya da devir işlemleri, sigortalı olan kişinin sorumluluğu altındadır.Pert olma durumlarında çeşitli durumlar söz konusu olabilir. Bu durumlar ise sigorta yaptığınız şirketler tarafından değişiklik gösterilerek, araç hasar bedeli verilir ya da aracınızın onarım masrafları ödenir. Ancak unutulmamalıdır ki, kaza durumu sonrasında sigorta masrafları da daha sonrasında artış gösterecektir.
