ARACI İNCELERKEN YAPMANIZ VE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Satın almak istediğiniz ikinci el araç ile ilk defa göz teması kurduktan sonra adım adım ve detaylı bir biçimde incelemeye başlayabilirsiniz. Bu noktada öncelikleriniz çok daha önemli olacaktır. Önceliklerinize göre inceleme aşamalarını kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Ancak genel olarak aşağıdaki aşamaları göz önünde bulundurmanız sizin için doğru olacaktır.

İlk olarak aracın etrafında dolanın ve ardından araca binerek direksiyonun başına oturup onunla konuşmaya başlayın. Aracın içini koklayın. Küf, pas, sigara gibi türlü kokuları not edin. Aracın küllüğünü kontrol edin ve eğer varsa sigara yanıklarını kontrol edip not edin.

Kilometre sayacını özellikle kontrol edin. Uzun süre kilometre sayacını inceleyin. Sökme ve takma gibi işlemlerden geçip geçmediğini inceleyin. Dijital ekranda bozulmalar yaşanıp yaşanmadığını anlamaya çalışın.

Direksiyonu kontrol ederken direksiyon simidinin yıpranmış olup olmadığını kontrol edin. Pedallar ve aracın kilometresi arasındaki durumu kontrol edin. Aracın kilometresine göre pedalların aşınma durumunu inceleyin.

Hava yastığı çatlakları, torpido çatlakları, kapıların plastik aksamlarında kırılmalar ve çatlaklar konusunda titiz davranın. Eğer bu noktalarda çatlak veya kırılma varsa aracın şiddetli bir kazaya karıştığını anlayabilirsiniz. Çarpmanın etkisiyle bu bölgelerde çatlaklar oluşur ve bu çatlaklar araç toparlanırken öylece kalır.

Aracın içini tamamen kontrol edin. Eğer varsa iç yıpranmaları kontrol edin ve aracın içerisindeki incelemelerinizi tamamlayın.

Aracın içerisini kontrol ettikten sonra aracın dışarısını kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Bunun için aracı uzaktan gözlemlemek, kaportayı ve motoru kontrol etmelisiniz. Daha sonra aracın alınabilir olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Aracı içeriden kontrol ettikten sonra aracın dışına çıkın ve araçtan yaklaşık 2-3 metre uzaklaşın. Arabayı dikkatlice izleyin. Odaklanın. Eğer araç düz bir zeminde öne, arkaya, sağa veya sola yatık duruyorsa süspansiyon sisteminde bir sorun var demektir. Aracın dört köşesine gidip yukarıdan aşağıya sallamaya çalışın ve bırakın. Sağlıklı olan süspansiyon bir veya iki kez yukarı aşağı doğru hareket ettikten sonra duracaktır. Araç çok fazla sallanıyorsa taşıyıcı sisteminde bir soruna sahip olabilir.

Süspansiyon sistemine yönelik kontrolleri gerçekleştirdikten sonra aracın kaportasını ve motorunu kontrol etmeye geçebilirsiniz. Tekrar aracın yanına gidin ve aracın kaportasının her parçasını detaylı bir biçimde incelemeye başlayın. Aracın etrafında gezerek pas, çürük ve boya hatalarını görmeye çalışın. Ağır hasar görmüş bir aracı dahi onarmak mümkündür. Ancak mükemmel onarım her zaman mümkün değildir. Parçalar arasında boya açısından ton farkı olup olmadığını kontrol edin. Aracın her iki tarafına da boylu boyunca bakın. Aracın üstündeki yansımalar bozuk olmayan kesintisiz bir hat izlemelidir. Onarım görmemiş bir aracın çıtaları düz bir hat izler. Onarım görmüş bir aracın kaporta üzerindeki yansımaları düzgün değildir.

Aracın kapı ve çamurluk aralarında üst ve alt aralıklarına dikkat edin. Üst ve alt aralıklar arasında fark olmamalıdır. Kaporta parçalarının birleşim yerleri düzgün olmalıdır. Cıvatalar sökülüp takılmış olmamalıdır.

Aracın cam kenarını ve kapı açma kollarını veya kilitlerini gözden geçirin. Buralardaki boya hatalarını veya kauçuk ve metal aksam üzerindeki boya kalıntılarını bulmaya çalışın. Bu tür izler aracın tekrar boyandığını gösterir.

Camlarda ve farlarda çatlak bulunmamalıdır. Kapıları açıp kapı için kenarlarında kilit aksamı, elektrik kablo tesisatı kapı fitili gibi yerlerde boya izleri olup olmadığını kontrol edin. Kaputu açıp kaput bağlantı menteşesinde yer alan cıvata kenarında boya sıyrılma veya yer değiştirme izlerine bakın.

Çamurluk ağızlarına ve marşpiyenin altına bakarak pas kontrolü gerçekleştirin. Aracın sahip olduğu aynı akstaki lastiklerin hepsi aynı marka ve model olmalıdır. Lastik üretim tarihlerini mutlaka kontrol edin.

Boya ve kaporta kontrolünü gerçekleştirdikten sonra almak istediğiniz ikinci el aracın belki de en önemli kısmını kontrol etme aşamasına geçebilirsiniz. Motor, bir aracın kalbi gibidir. Motorun sorunsuz olması ikinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisidir.

Kaputu, motoru çalıştırmadan önce açıp motora ve kablo demetlerine dikkatlice bakarak yağ sızıntılarını ve sonradan bantlanmış kabloları tespit etmeye çalışın. Sonradan bantlanmış kablolar gelişi güzel yapılmış onarımları işaret eder. Yapılmış olan her onarımı not alın. Araç üzerinde her oynama aracın fiyatının biraz daha aşağı çekilmesi anlamına gelmektedir.

Yağ kapağını açın ve el fenerini kullanarak içeriyi görmeye çalışın. İçerideki parçalar yağlı fakat kurumsuz ve temiz olmalıdır. Yağda su veya pas izleri olup olmadığını kontrol edin. Yağ çubuğunu çekip ucundaki yağın rengini kontrol edin. Eğer yağ yeni ise koyu sarı olması çok önemli değildir. Çubuğun ucundaki yağı parmaklarınızın arasında ezip içinde çok küçük metal parçalar olup olmadığını hissetmeye çalışın. Metal parçalar hissederseniz motorun durumu sağlıklı değil demektir.

Motor kayışlarını ve su seviyesini kontrol edin. Bunu yapmak için radyatör kapağını açmanız gerekecektir. Bu koşullarda motorun soğuk olduğundan emin olun. Sıcak su, yanıklara ve farklı sağlık problemlerine yol açabilir.

Motor çalışmazken yaptığınız kontrollerin ardından motoru çalıştırın. Motorun kolay çalışıp çalışmadığını kontrol edin. 3-5 dakika gaza basmadan çalıştırın ve bu esnada alışılmadık sesleri dinlemeye çalışın. Radyoyu asla açmayın. Daha sonra 1 dakika yarım gaz verip egzozdan çıkan gazın rengine bakın. Egzozdan çıkan gazın dumanı mavi renkli ise motor yağ yakmaktadır ve onarıma girmesi gerekmektedir. Egzozdan çıkan gaz siyah renkli bir dumana sahipse motorun gereğinden fazla yakıt tükettiğini gösterir ve bu motor ile yakıt sisteminin bakımsız olduğunu gösterir. Egzozdan çıkan gaz yoğun beyaz renkli bir duman ise silindirlere su karışmıştır ve motorun açılıp kontrol edilmesi gerekmektedir. Motor eğer soğuksa az miktarda beyaz duman ve çok az miktarda su damlaması olması normaldir. Çünkü zaten benzinin yanmasıyla bir miktar su oluşmaktadır.

Motor ısındığında, motorun normalin üstünde sarsılıp sarsılmadığını kontrol edin. Eğer sarsılıyorsa düzensiz ateşleme veya yakıt kesintisi oluyor demektir. Ateşleme sisteminin veya yakıt sisteminin bakıma ihtiyacı var demektir.

Motora gaz verdiğinizde egzozdan gelen sesi mutlaka dinleyin. Susturucu veya egzoz sızıntılarını belirlemeye çalışın.

Aracı 1. vitese takın ve el frenini bırakmadan yavaşça hareket ettirmeye çalışın. Araç hareket ederse el freni çalışmıyordur. Buna dikkat edin. Hareket etmezse el frenini indirip aracı hareket ettirmeye çalışın. Kalkışta alışık olmadığınız bir sarsılma olursa aracın debriyajı sorun çıkarıyor demektir.

Aracı hareket ettirdikten sonra hızlanmadan önce henüz 1. vitesteyken yavaşça frene basıp frenlerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Aracı sürmeye başlayın ve sesini dinlemeye çalışın. Alışık olmadığınız vuruntu, gıcırtı, tıkırtı ve buna benzer sesleri tespit etmeye çalışın. Tek seferde 180 derece dönüş yapabileceğiniz bir yer bulun. Dönerken akslar üzerinden gelen sesi dinleyin. Aks uçları aşınmışsa dönerken tıkırtılar gelecektir. Araç düzeldiğinde ise bu tıkırtılar son bulacaktır. Düz bir hatta giderken kontrollü bir şekilde direksiyonu bırakın. Araç sağa veya sola çekerse rot ayarında bir sorun var demektir. Düz bir hatta seyrederken direksiyon düz değilse rot ayarı gerekmektedir.

Düzgün bir yolda hızlanmaya başladığınız zaman otomobil ve direksiyon titriyorsa lastiklere balansı bozuk demektir. Benzer şekilde düz bir yolda hızlanmaya başladığınız zaman araç sağa veya sola sapıyor, direksiyonu kontrol etmekte güçlü çekiyorsanız arka lastiklerden birisi inik olabilir veya aracın ön takımlarında sorun var demektir. Rot ve balans ayarı bozuk olan araçları satın almamalısınız. Çünkü satıcı bu ayarları yaptırdığını düşünse bile aksaklıklar meydana geliyorsa birçok durumda bu ayarın bozuk olmasına sorunlu olan bir başka parça neden oluyor demektir.

Son olarak, aracı sürerken keyif alıp almadığınızı belirleyin. Bu aracı sürekli kullanacağınızı unutmayın. Eğer sürerken keyif almıyorsanız söz konusu aracı satın almaktan vazgeçmenizi tavsiye ederiz.